HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

A FÉRFI PREZENTÁCIÓ-ELŐADÓK TESTTARTÁS-PROBLÉMÁI

2014.09.16. 18:44 Kaszás György Címkék: prezentáció tréning testbeszéd prezentáló

Nagyon fontos helyen említendő a testtartás-hibák sora. Ezek alapjaiban határozzák meg az előadó összképét, lévén igen nagy kiterjedésű, intenzív jelek. E téren elkülönülő fajokkal találkozhatunk egy-egy több szereplős prezentáció, vagy egy konferencia alkalmával. Férfiaknál a kedvenceim a következők:

    • A Metronóm lábai végig egyhelyben állnak, felsőteste pedig jobbra-balra kileng. Aránylag könnyen szoktatható le erről úgy, hogy videóra vesszük a mozgását, és a látványt visszajátsszuk neki felgyorsítva.

    • A Tojógalamb beszéd közben előre-hátra lépdel, oda-vissza, oda vissza. Totyog. Időnként észreveszi ezt, s olyankor hirtelen megáll, mert őt is nagyon zavarja. De egy mondat múlva ismét elindulnak a lábai.

    • A Hokiskeze a zsebében turkál, aprót vagy kulcscsomót gyömöszöl. A hallgatóság persze egészen másra gondol.

    • A Maffia áldozata lábait mintha egy vödörbe betonozták volna bele, áll. Áll. Áll és áll. Amíg a szája beszél, addig áll. Egy helyben. Mi meg alszunk.

    • Old Shakingleg: beszél, és közben a lábait rázza, mintha áramot vezetne. Ideges, de még annál is idegesítőbb.

    • A Revolverhős: lábak terpeszben, hüvelykujjak a derékszíjba akasztva. Áll, mint a híres cowboy közvetlenül pisztolypárbaj előtt. Támadóállás, védekezőreakciót csihol a hallgatókból.

    • Morgó: testtartásával, összefont karjaival Disney Hófehérkéjének sértődékeny törpéjét idézi fel. Abszolút zártságot, elkülönülést kommunikál a hallgatói felé, amely, mint tudjuk, nem az oldott hangulat, és nem a kapcsolatteremtés alapfeltétele a prezentációkon.

    • A Páciens: előrehajolva áll, két kezével az asztalra támaszkodik, mintha az egész prezentációja alatt az épp esedékes prosztatavizsgálatára várna. Az arckifejezése eközben olyan, mintha már folyna is a vizsgálat. Pedig csak az ő prezentációja folyik. FFITEST.jpg

      Tekintve, hogy a testtartási gondok beidegződések, elhagyni őket csak külső coach-segítséggel lehetséges. Viszont érdemes, mert kijavításuk azonnali minőségi ugrást eredményez a prezentálás színvonalában és ami még fontosabb: a fogadtatásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr646704087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása