HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

HOGYAN TANULHATÓ MEG A TESTBESZÉD

2014.09.16. 18:41 Kaszás György Címkék: prezentáció tréning testbeszéd prezentáló

A testnyelv akkor működik jól, ha komplex, egyedi, személyre jellemző rendszer. Mint ilyennek, nincsen egzakt szabályrendszere. Nem olyan, mint a katonai alaki szabályok, amelyeknek az a célja, hogy minden katona ugyanúgy mozogjon, nézzen ki.

A testnyelv több testrész működésmódjának szinkronja. Mint egy zenekar különféle szekcióinak együttes játéka. És te vagy a karmester.

A testnyelv egyes elemei egymástól függetlenül sajátítandók el, sulykolandók be. De a használatukat komplexen kell gyakorolni, lehetőleg coach segítségével. Ő az, aki karakteredhez illő testbeszédmódot képes kialakítani számodra.

Hogyan tedd meg saját magad az első lépéseidet a testnyelved gazdagítása felé? A „szókincsed” felmérésével.

Gyakorlat

Hány testnyelv-szót ismersz?

  • Írj le legalább 12 testbeszédjelet, amelyeket a szemeddel „mondhatsz el”! Ha megvagy, írd oda mindegyik után a jelentésüket is!
  • Írj le legalább 10 testbeszédjelet, amelyeket a fejeddel „mondhatsz el”! Ha megvagy, írd oda mind után a jelentésüket is!
  • Írj le legalább 30 testbeszédjelet, amelyeket a kezeiddel „mondhatsz el”! Ha megvagy, írd oda mind után a jelentésüket is!
  • Írj le legalább 10 testbeszédjelet, amelyeket a válladdal „mondhatsz el”! Ha megvagy, írd oda mind után a jelentésüket is!
  • Írj le legalább 10 testbeszédjelet, amelyeket a száddal, az ajkaiddal „mondhatsz el”! Ha megvagy, írd oda mind után a jelentésüket is!

Hogyan tudod ezeket használni külön-külön? Gyakorold el az általad készített lista minden darabját tükör előtt, és figyeld meg az egyes jelek minőségét, pontosságát! Még jobb, ha felveszed egymás után mindet kamerával, és visszajátszod magadnak. ki a hibáidat!

Gyakorlat

Mit mond a tested, mialatt beszélsz? Vedd fel az előadásodat vagy élesben, vagy gyakorláskor videóra, nézd vissza és válaszolj a kérdésre. De ne szavakkal válaszolj, hanem tettekkel! Képezd magadat, javítsd ki a hibáidat!

És ez az a pont, ahol már a prezentáció-coach feladatköre kezdődik.

body.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr286704071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása