HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

MI A PRÓBAPREZENTÁCIÓ ÉS MIT SZOLGÁL

2014.09.16. 20:04 Kaszás György Címkék: prezentáció proba tréning felkészülés

A próba a prezentáció töréstesztje. A kész anyag előadása hangosan és teljes egészében, minden részletével együtt. És nem egyszer. (Hanem? – kérdezné a szőke nő, de mi, ugye, nem.) Az utolsó 1-2 próba, ha lehet, a prezentáción használandó technikai háttérrel, ugyanúgy elrendezett teremben és emberek előtt zajlik. Ha ez utóbbiak nem ülnek rendelkezésre, akkor székek helyettesítik őket.

Gondolj Churchillre! Ő a modernkori történelem egyik legelismertebb előadója és nem mégis, hanem épp ezért telt hat hetébe, hogy felkészüljön például a parlamenti szűzbeszédére.

Az előkészítés, a próba pedig az előadót, illetve a kettő összmunkáját teremti meg.Célja a minden részletében begyakorolt, beidőzített el/ő/adás kidolgozása, begyakorlása. Felkészülés a várhatóra és a váratlanra. A „mindent megtettünk a sikerért” elv érvényesítése.

Davis Weiner írja: „… két fontos oka van annak, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Az első az, hogy ha valamit gyakorlunk – legyen az üzleti, sales vagy tudományos témájú prezentáció, avagy Beethoven Holdfény szonátája –, akkor lényegében egy útvonalat vésünk számára az agyunkban. Gyakorlás nélkül az agyunknak tíz vagy száz lehetséges út is rendelkezésére áll a cél eléréséhez. A gyakorlat lecsökkenti a lehetséges utak számát.”

PRÓ3.jpg

Más szóval: bárminek a megtanulása, begyakorlása egy sémát, egy mintát alakít ki az agyban. (Hiszen pont azért csináljuk.) Egy utat, amely elvezet a kijelölt célodig. Ha nem gyakorolsz, akkor ez a minta nem jön létre. A baj az, hogy a próbaprezentáció (az út kialakítása) elmaradásakor ez az útkeresés a prezentáció alkalmával, a pódiumon zajlik le. A prezentáció helyett. A hallgatók a haladási bizonytalanságodat tapasztalják, azt, amit a próbáknak kellett volna megszüntetnie korábban.

Viszont, ha előzetesen megtanultad az utat – begyakoroltad a prezentációdat –, akkor az agyad tudni fogja a teendőjét, és a kitaposott vonalon, biztosan, precízen halad. És ettől a hallgatóid szemében te magad leszel biztos és precíz.

A próba javítja a teljesítményedet,lehetőségeket és következményeket kínál.

  • Úgy tanulod meg a prezentációdat, előadásodat, hogy közben nem kell bebifláznod azt. A mondandód kereken, egységesen bekerül a fejedbe.

  • A próbák alatt tovább finomíthatod az anyagodat. Kihagyhatsz, betoldhatsz, rövidíthetsz, súlyozást változtathatsz, animációt módosíthatsz stb.

  • A próba biztonságérzetet ad, s ezáltal nagyságrendekkel csökkenti a prezentációs stresszt, az idegességet. A hangod magabiztossá, a fellépésed meggyőzővé válik. A félelmi faktor minimális.

  • Kezdéskor biztosan teremted meg a kapcsolatot a hallgatóiddal, és a leggyorsabban jutsz el a lényeghez.

  • Pontosan ismered a prezentációd hosszát, ütemét, dramaturgiáját. Ismerni fogod az optimális tempót, és tudni, hogy biztosan beleférsz az időbe. Következésképpen sokkal pontosabb leszel.

  • A gyakorlás és a próba mutatja meg azt, hogy hogyan létezel, hogyan élsz majd a prezentációdban. Uralod magadat, a prezentációdat és a hallgatóságodat, a viselkedésmódod természetessé válik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr56704305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása