HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

Kukával mi lesz

2014.05.01. 14:37 Kaszás György Címkék: prezentáció tréning üzenet

Gondold csak át, meg tudnál-e említeni olyan átlagos kommunikációkészséggel rendelkező, közösségben élő embert, aki soha nem prezentál! gon1.png

És nem csodálkozom, ha nem jut eszedbe senki sem. Mert mindenkinek van üzenete. És minden üzenetnek van közönsége. Prezentál a zöldséges kofa a piacon. Nála vásárolok, ha a tartalom (az áru és az ára) meg a forma (az áru elrendezése) vonzó, s ha ő is bizalomkeltő. Ha nem, megyek a szomszédjához.

Prezentál a pincér. Ha jót és jól prezentál, sikert arat, és visszajár hozzá a közönsége. Prezentál az összes vallás papja. Ha belegondolsz, nem is adnak mást a hallgatóságaiknak, mint prezentációk sorát. Prezentálunk mindnyájan az iskolában, felelet formájában. Prezentálnak a tanárok és a professzorok. (Atyaég, hogy sokuk milyen vacakul!…) Prezentál minden politikus. Az életük egy hosszú prezentáció, függetlenül attól, hogy vérről, verejtékről, könnyekről beszélnek, vagy éppen azt bizonygatják, hogy ”Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel, Lewinsky kisasszonnyal.”. Prezentál a szülő a kisgyereknek – mesélésnek nevezzük ezt.

És prezentál a világszépe. Szép, rövid, velős prezentációja van neki. Ott áll a fényben, fején a korona, kezében egy fél virágbolt, rajta a világ valószínűleg legkényelmetlenebb ruhája, amiből itt-ott kilóg ez-az, és egy 30-40 centis mosoly kíséretében kiböki, miszerint: „Világbéke!”. És ez egy olyan sikeres prezentáció, hogy egyetlen évben, egyetlen győztes nőegyed-díszpéldány sem változtat rajta. Még akkor sem, ha van közöttük olyan, akinek különösen nagy kihívást jelent megtanulnia a szöveget.

Prezentál a rajtacsípett tolvaj, az elfogott betörő, a rablógyilkos a rendőrségen. Prezentálnak a tanúk, prezentál a vád és a védelem. Prezentál a bíró. Egy tárgyalás nem is egyéb, mint prezentációk sora.

Mindenki prezentál! Mindenki. Azaz… bocs… majdnem mindenki. És tudod, hogy ki az, aki nem? Na, nézd csak: a prezentálók sokasága! Amit ők csinálnak, az nem prezentálás, hanem küzdelem a közlési próbálkozásokkal, amiket ők is és a hallgatóik is nehezen vészelnek át. Pedig a nyilvános beszéd elkerülhetetlen számukra! Munkaprezentációk, workshopok, tréningek, vezetői értekezletek, szakmaikonferencia-szekciók, cégrendezvények, hogy csak néhányat említsek azon alkalmak közül, amelyeken előbb-utóbb mindenkire rákerül a sor. Ezért a jó előadói készség karrierkérdés. Pár év még, és Kuka törpét elbocsátják, a maradék hat pedig megtanul rendesen beszélni emberek előtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr716102159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása