HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

EGYSZERŰSÍTS, TISZTÍTS!

2014.09.16. 19:56 Kaszás György Címkék: prezentáció tréning tervezés felkészülés

Steve Jobs diái maguk a vetített egyszerűség. Viszont Bill Gates egyetlen, zsúfoltsággal büntető diája segítségével könnyedén lehetne egy teljes, másfél órás prezentációt lenyomni. (Soha nem tudtam rájönni arra, hogy a saját programját milyen okból volt képtelen használni.)

Könnyítsd meg a hallgatód dolgát, hogy ő megkönnyíthesse a tiédet! Ez a gondolat vezéreljen, amikor eldöntöd, hogy mi kapjon helyet egy-egy dián, és mi maradjon le róla! Információelméleti és nyelvtudományi fogalomról van itt szó: a redundanciáról. A redundancia egy adott üzenetben az információ átviteléhez szükséges jelkészleten felüli jelek összessége. Jelfelesleg.

A cél tehát: a dia redundanciafokának csökkentése. Az egyszerűsítés. Kukába minden olyan elemmel, amely nem a mondandónk érvényesülését szolgálja, és amely csökkenti az adott dia hatását, érthetőségét!

Egy redundáns dia ugyanis a színvakok tesztelésére szolgáló ábrákhoz hasonlatos.

E1.jpg

…Amelyről, ha eltávolítjuk a felesleges jeleket, azonnal könnyen befogadhatóvá válik:

E2.jpg

Nézzük a maga folyamatában, a diák világára lefordítva ezt egy példán:

E3.jpgE4.jpgA felesleges elemekkel telezsúfolt, kaotikus dia pontosan annyit ér, mint egy teljesen üres. Senki semmit nem jegyez meg róla.

E5.jpg

Ezért alapvetően fontos az, hogy semmit ne tegyünk fel rá – ne hagyjunk rajta –, amiről nem tudjuk megmondani, hogy miért, milyen kommunikációs céllal van ott.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr436704283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása