HTML

Kaszás György

kreatívigazgató, tréner és coach

Marketingkommunikációs és kreatív gondolkodás témákban szakmai fórumok gyakori előadója, szakmai könyvek szerzője.

MÉG VALAMIT A PRÓBÁKRÓL

2014.09.22. 16:19 Kaszás György Címkék: prezentáció proba tréning készségek prezentáló

 

REH1.jpgMegfigyeltem, hogy a legszürkébb előadók is szikrázóan kreatívok, ha a próba elkerüléséről van szó. Számtalan magyarázatát találják ki annak, hogy miért nincs szükségük gyakorlásra. Néhány szép példány a gyűjtésemből:

„Odamegyek, előadom és kész.”„Átfuttattam fejben a mondandómat.” – „Nincs időm. Egy kicsit nehezebb lesz, de megcsinálom.”„Nem próbálom el, mert akkor nem lesz friss az előadásom.”„Nem először prezentálok, ezzel se lesz gond.” – „Próba? Az olyan amatőr dolog. Mintha félnék a prezentációtól.”„Mások se próbálnak.””Én csináltam az anyagot, csak tudom, mi van benne.””Direkt úgy csináltam meg, hogy minden rajta legyen a diákon. Csak onnan kell elmondanom.”

Az eredmény: felolvasás (tehát az, amivel a próbaszakasz – ha lett volna – kezdődött volna), összevisszaság és nagy halál. Testnyelv-hiány. Enervált, akadozó, csikorgó, mondhatni poshadt előadás.

Oda se kell menni. El kell küldeni az anyagot bicklis futárral.

Nick Morgan ír egy kirívó esetről, amikor egy túlzottan önhitt CEO élete első /!/, és saját határozott kérésére rögtön 6000 fős /!/ hallgatóságnak adandó előadása előtt a következőképpen utasította vissza a próbát: „Én nagyon jól bírom a feszültséget, köszönhetően a harci művészetekben való jártasságomnak. Jó leszek.”

Az előadás végül kommunikációs katasztrófával zárult. 6000, inzultusnak kitett ember követte némán, egyetlen pisszenés nélkül, amikor emberünk, végezve a mondandójával, lesomfordált a színpadról. Olyasmi lehetett ez, mint amikor 1944-ben a hang nélkül, mély csendben álló moszkvaiak sorfalai között vonultatták végig a német hadifoglyok tömegét Moszkva utcáin (ahová azok harcolva soha el nem jutottak).

A próba, a gyakorlás az ismétlő tréning bevett formája az élet szinte minden területén. A sportolóknál, a pilótáknál, a tűzoltóknál, rendőröknél, katonáknál és így tovább. Képzeld csak el, mi lenne, ha mindezek gyakorlás, próba nélkül végeznék a munkájukat! Emberbaráti szeretettől vezéreltetve azt tanácsolom hát neked, hogy előzetesen próbáld el a prezentációdat minden esetben, hogy elkerüld az előadásnak csúfolt pórbát!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://message.blog.hu/api/trackback/id/tr66721467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása